Solidaritetsloppet Sahara marathon går av stapeln 24:e februari 2014. Då är Valentina, Adina, Ylva, Julia, David, Oliver, Per-Anders och Emmy från Emmaus Björkå på plats.

För 12:e gången i ordningen anordnas Sahara marathon för Västsahariernas frihet.
– Vi gör det här för att fler människor ska få upp ögonen för Västsaharafrågan, säger Valentina, Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975, det vet kanske inte alla.
– Västsahara kallas Afrikas sista koloni. Spanien avkolonialiserade aldrig Västsahara utan lät Marocko och Mauretanien ockupera landet, mot att de fick behålla fiskerättigheterna och delar av fosfatindustrin, fortsätter Ylva. Det trots att Internationella domstolen i Haag redan 1975 bestämde att det Västsahariska folket har rätt till självbestämmande.

Har ni tränat inför detta?
– Ja, säger Emmy, jag tränar regelbundet men har aldrig sprungit en hel maraton. Så det blir helt klart en utmaning särskilt eftersom det är i öknen. Men man kan springa kortare delar också.

Är det inte en galen grej?
– Kanske lite, svarar Adina, men om folk kan klara av att leva under ockupation och i flyktingläger i 37 får jag ju försöka klara av att ta mig igenom delar av ett maraton.

Vad kan vi i Sverige göra för att hjälpa västsaharierna?
– Bland annat kan vi sluta köpa marockanska varor, de kommer ofta från västsaharisk mark, säger Per-Anders.
– Och även norsk odlad lax, som matas med fisk från västsahariskt vatten, fångad av bland annat svenska trålare med tillstånd av Marocko, lägger Julia till. 

Ska ni göra något mer när ni är på plats?
– Ja, vi bor hos familjer i flyktinglägren och ska besöka olika projekt, säger David. Jag vill också kolla upp om det skulle gå att starta upp ett skomakeri för att skapa arbetstillfällen där, avslutar han.

För att läsa mer om Saharamarathon gå in på www.saharamarathon.org. Läs också Emmys blogg på emmysaharamarathon.com.