Emmaus Björkås skyltfönster med antirasistiska budskap blev under natten till igår attackerat.
– Den här händelsen visar på hur stort behovet är av att ta ställning mot rasism i alla dess former, säger Kristin Ivarsson, Föreningschef Emmaus Björkå.

I fönstren till butiken på Linnégatan i Göteborg står skyltdockor iklädda senaste modet med tillhörande pratbubblor med budskap mot rasism, såsom ”Rasism är inte en åsikt, det är ett brott.” och ”Ut med rasisterna!”. Skyltningen hade endast suttit uppe i två veckor innan någon krossade rutan i ett av fönstren.

–        Vi vet inte vem som har gjort det eller varför, men då skyltdockan i just detta fönster var mörkhyad och bar hijab kan det ha ett rasistiskt motiv, säger Emma Persson, Informatör på Emmaus Björkå.

Innan nattens händelse har Emmaus Björkå enbart fått positiv respons på skyltningen från kunder och förbipasserande. Skyltningen har även fått stor spridning i sociala medier.

–       Vi kommer alltid att stå i konflikt med de maktstrukturer som utsätter människor för förtryck. Att ta ställning mot rasism i ett allt mer rasistiskt samhälle får så klart konsekvenser. Men vi tystnar inte utan kommer fortsätta vårt antirasistiska arbete, säger Kristin Ivarsson.

Emmaus Björkå använder sina skyltfönster till att skapa medvetenhet kring världens orättvisor och uppmärksamma föreningens arbete för rättvisa och mänskliga rättigheter.