Löparsvenskar tog med sig medaljer hem från SaharaMarathon

I tisdags, den 24 februari, gick det femtonde SaharaMarathon av stapeln. Tre svenskar hamnade på prispallen.

I 40 år har det Västsahariska folket tvingats leva i flyktingläger i öknen på grund av Marockos folkrättsvidriga ockupation. För att uppmärksamma detta springer hundratals människor från hela världen varje år genom Sahara.

Elva svenskar var med i årets jubileumslopp, på distanser från maratonets klassiska 42 km ner till 10 km. Poeten Jenny Wrangborg genomförde sitt första lopp och kom tvåa på halvmaran. Alice Karnerud, 9 år, tog sig lätt genom milen och fick pris som SaharaMarathons yngsta löpare. Gunnar Nilsson kämpade sig de 4,2 milen genom öknen med en opererad rygg och fick SaharaMarathons pris för bästa kämpainsats.

− Det som saknas är frihet och någonstans att bada, säger Alice Karnerud, 9 år, nyligen hemkommen från sin vecka i det västsahariska flyktinglägret i Smara.

I den del av öknen som Algeriet upplåtit åt västsaharier sedan 1975 finns varken vatten eller några som helst naturresurser. Befolkningen är helt beroende av hjälp utifrån, samtidigt som Marocko exploaterar det egentliga Västsahara. Det land, vars kust innehåller en av världens största fosfatfyndigheter och likaså sardinbestånd. Nyligen blev även det amerikanska bolaget Kosmos Energy först ut med att, i en överenskommelse med Marocko, borra efter olja på västsahariskt territorium.

− Att få komma dit och med egna ögon få se konsekvenserna av Marockos ockupation får en att inse även vårt ansvar. Det är hög tid att Sverige erkänner Västsahara och sätter internationell press på Marocko. Västsaharierna har rätt att leva vid sitt hemlands stränder, efter 40 år i flyktingläger i öknen måste ockupationen få ett slut, säger poeten och krönikören Jenny Wrangborg.

Emmy Karnerud, mamma till Alice, sprang loppet både i år och förra året.

− Denna vinter upplevs som kall av Västsaharierna och loppets 35 grader var mildare än förra året. Under sommaren blir det upp till 50 grader varmt. Det är i den hettan som de väntar och kämpar för frihet.

Emmaus Björkå var på plats med vår föreningsmedlem Emmy Karnerud med familj. De hade dessutom bjudit med sig poeten och krönikören Jenny Wrangborg, riksdagsmannen Johan Büser (s), kommunpolitikern Hmida Benatallah (s) samt SSU-redaktören Malin Hansson (s).

16686133455_0ec584be2a_c

DSC_0877DSC_0810received_10155236613520484