Dina skor går till Västsahara

Sanden och den torra hettan gör att skor snabbt blir slitna. Över 30 000 par skor har vi under förra året sorterat och skickat till västsaharierna i ”öknen av öknen”, området i södra Algeriet där flyktinglägren ligger.

Vi stöder Västsaharas rätt till självständighet från Marocko sedan ockupationen 1975 och började skicka kläder och skor redan 1976. I början var vi den enda organisationen som bidrog kontinuerligt med klädstöd till flyktingarna. Under 1990- och 2000-talet ingick vi i riksorganisationen Praktisk Solidaritet, som samordnade sändningarna. Nu sköter vi åter både kontakter, frakt och finansiering själva.

2015 skickade vi två containrar med totalt runt 30 000 par skor och ca 2 000 babypaket. Paketen – med babykläder, tygblöjor och filt – är av den typ som brukar ges till projekt med nyblivna mödrar. De produceras av Daglig Verksamhet för vuxna med funktionsvariationer. Skorna kommer från våra givare runtom i sydvästra Sverige.

Vår projekthandläggare för Västsahara, Maria Padrón Hernández, besökte flyktinglägren i februari tillsammans med styrelsens ordförande Hans Hahn. I lägren i Algeriet bor 160 000 – 200 000 västsaharier.
”Skorna behövs verkligen – skicka gärna mer, för vi är många och vill fördela rättvist!” sa västsaharier vi träffade i lägren.
IMG_6759redigerad