Alla ftalater bort ur barnsortimentet

Pressbild leksaker_cc Emmaus BjörkåPressmeddelande 2016-12-12:
Emmaus Björkå tar bort alla barnprodukter som kan innehålla ftalater ur second hand-sortimentet

Emmaus Björkå har sju egna second hand-butiker i södra och västra Sverige. Leksaker och barnrelaterade produkter är en viktig del av sortimentet. För att höja kvalitén på detta, och för att barnfamiljer ska känna sig tryggare med att handla second hand, tar vi nu bort samtliga barnprodukter som kan innehålla ftalater. Det är i första hand produkter av plastmaterial, som gjorts mjuka med hormonstörande tillsatser. Från och med i fredags den 9 december är alla varor bortsorterade.

– Vi har blivit ombedda av Göteborgs Stad att titta på hur vi kan få bort barnprodukter med ftalater. Sådana initiativ är alltid välkomna, och därför gör vi det enkelt för oss och tar bort allihop ur sortimentet. Ingen vill väl att barn ska få i sig hormonstörande ämnen. Det känns toppen att kunna säga till de barnfamiljer som handlar hos oss att de inte själva behöver ta hela ansvaret för att barnen ska slippa farliga ämnen, säger Magnus Nilsson, miljö- och insamlingsansvarig på Emmaus Björkå. Självklart begränsar vi inte heller förändringen till Göteborg, utan den gäller hela vår verksamhet.

Lagen som förbjöd ftalater i leksaker och barnavårdsprodukter infördes 2007, men Emmaus Björkå väljer även att ta bort andra produkter riktade till barn och som kan ha samma tillsatser i sig. Det handlar till exempel om väskor med mjuk plast. Även samtliga barnregnkläder med PVC i, oavsett tillverkningsår, tas bort. Idag finns inget förbud inom tillverkningsindustrin mot dessa produkter, men det är enligt Emmaus Björkå inget skäl att låta bli att ta ansvar.

Att ta bort så många olika typer av varor innebär visserligen ett arbetsmoment till i sorteringen av alla insamlade varor som skänks, men det är inget som bekymrar Sara Lindgren, driftschef på Emmaus Björkå.

– Vi har en mycket väl fungerande sorteringsverksamhet, som går igenom 1300 ton prylar och 3300 ton kläder varje år. Personal granskar varje vara innan den ska ut i butik, och vi har redan en lista på olika kategorier eller attribut som vi sorterar bort. Det kan handla om naturtrogna vapenleksaker, varor som är farliga på olika sätt, eller kläder och prylar med t ex rasistiska eller sexistiska budskap, säger Sara Lindgren.

Leksaker och barnartiklar är en viktig kategori i butikerna, men Magnus Nilsson ser ingen risk att åtgärderna skulle påverka sortimentet negativt.

– Vi vill alltid få in mer barnartiklar, efterfrågan är jättestor redan som det är och återbruk är ju framtiden om vi ska ha en chans att rädda planeten. Men de flesta barnprylar har ingenting med det här att göra, så förutom att det blir tryggare att handla hos oss bör inte kunderna märka någon större skillnad, avslutar Magnus Nilsson.

 

Kontakt
Pelle Hällje, pressansvarig:
0763-915512, pelle.hallje@emmausbjorka.se

Magnus Nilsson, miljö-/insamlingsansvarig:
031-233137, magnus.nilsson@emmausbjorka.se