Malmö får ny jättestor second hand-butik

IMG_1039

Pressmeddelande 2017-04-28

1 juli öppnar second hand-organisationen Emmaus Björkå en ny, 1450 kvadratmeter stor butik i centrala Malmö. Adressen blir Södra Förstadsgatan 14, mitt i Malmös mest shoppingbetonade promenadstråk.

Retro- och vintagemode har varit hett i ett antal år, men trenden för second hand verkar inte avta för det. Istället ses den cirkulära ekonomin ur miljöhänseende som allt viktigare, och att förlänga varors livslängd är en nyckel i sammanhanget. Att klimatsmart har blivit coolt, gagnar förstås hela branschen.

– Det är helt klart medvind för oss ideella organisationer som jobbar med second hand. Vi är det mest miljövänliga alternativet, vi erbjuder unika och kvalitativa produkter till attraktiva priser samtidigt som det fortfarande finns en stor måtta fyndchans. Vi når numera alla typer av kunder och med hypen som finns har vi blivit en självklar spelare inom detaljhandeln. Vi har helt enkelt ett recept på hur man kan bedriva storskalig verksamhet som både minskar Sveriges negativa miljöpåverkan och samtidigt främjar utsatta gruppers rättigheter. Vi har framtiden för oss, förklarar Sandro D’Errico, föreningschef på Emmaus Björkå.

I samband med nyetableringen stängs den betydligt mindre butiken som redan finns på samma gata, på Södra Förstadsgatan 69. Dessutom kommer Emmaus Björkås sedan många år så populära butik i Kirseberg att stänga till sommaren, vilket också rapporterats i media. Skälet till den stängningen är att lokalen länge varit undermålig ur ett arbetsmiljöperspektiv. I slutändan blev kalkylen att problemen inte heller skulle gå att åtgärda på ett rimligt sätt, vilket ledde till stängningsbeslutet.

När det gäller sortimentet kommer den nya butiken att satsa på kläder, prylar och mindre möbler.

– Vi är ganska säkra på att de flesta kunderna i den nya butiken kommer att komma dit till fots eller liknande, och därför kommer vi försöka styra det så att större möbler hamnar i någon annan butik, säger Sara Lindgren, driftschef på Emmaus Björkå. Istället siktar vi på att det här nya flaggskeppet i vår verksamhet ska locka med hög modegrad och Sveriges bästa second hand-sortering.

Att den nya butiken hamnar centralt gör återspeglar givetvis att Emmaus Björkå, som fortfarande är en ideell förening, tror på sin affärsidé. Men det finns också ytterligare ett skäl, som är typiskt för denna politiskt obstinata organisation.

– Att ett alternativ till den klassiska konsumtionens ideal och hets tar plats centralt i det offentliga rummet är inte bara en affärsgrej för oss, utan också en markering om hur vi tycker att städer ska vara. Vi som befinner oss inom den cirkulära ekonomin och som har andra syften än vinstmaximering, förtjänar helt enkelt den här platsen. Vi är en del av lösningen på problemen där modeindustrin ofta både står för miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter. Därför känns den här etableringen extra bra, avslutar driftschefen Sara Lindgren.

Hos fastighetsägaren Wihlborgs är man glada åt att nytillskottet har en så pass särpräglat hållbar profil.

– Det är glädjande att få en hyresgäst som bidrar till återbruk och som har fokus på en cirkulär affärsmodell mitt i city. Via ett grönt hyresavtal bidrar vi som fastighetsbolag dessutom med bland annat förnybar energi till butiken. Vi ser fram emot att samverka med Emmaus Björkå för att tillsammans utveckla ett hållbart Malmö, säger Staffan Fredlund, miljöchef på Wihlborgs.

Pressbilder
Bilder fria att använda i redaktionella media finns tillgängliga på http://emmausbjorka.se/om-oss/pressbilder/. Ange ”Foto: Emmaus Björkå” vid användning.

Kontakt
Sara Lindgren, driftschef:
0703-846458, sara.lindgren(a)emmausbjorka.se
Pelle Hällje, kommunikationsansvarig:
0763-915512, pelle.hallje(a)emmausbjorka.se

Om Emmaus Björkå
Emmaus Björkå är en ideell solidaritetsorganisation som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling. Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer vi organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen. På hemmaplan samarbetar vi med ett antal och kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Vår second hand-verksamhet ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Bara i koldioxid motsvarar vårt avtryck en insparning på över 17 500 bilars årliga utsläpp. Emmaus Björkå deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning av textil.

Emmaus Björkå har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Vi har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.