Hur kan Bokmässan blunda för Nya Tiders våldskapital?

Denna text är ursprungligen publicerad i Dagens ETC Kulturdebatt, 2017-06-12:

”Vi är ingen domstol, men väger bland annat in tidigare brottslighet och en organisations våldskapital. Vi bedömer såväl organisationer, som deras ledande representanter.”

Så lyder en passage i Bokmässans dokument ”Principer”, som skickades ut till utställare den 13 december 2016. Vad skönt, tänkte vi, då slipper vi alltså Nya Tider nästa år. För vi visste ju att Bokmässan hade koll på Nya Tiders vålds­kapital.

Nästan två månader tidigare hade Bokmässan och dess vd Maria Källsson nämligen fått information som borde göra Nya Tiders eventuella medverkan på mässan till en icke-fråga. Det stod klart att Nya Tider befinner sig i mitten av ett kluster, med ett tydligt våldskapital.

Under mässan 2016 blev en av våra programpunkter utsatt för en rasistisk provokation. Alexandra Pascalidou intervjuade författare och redaktörer till en bok om flyktingförvar. I slutet kastade en man fram flera pappersexemplar av Nya Tider över det bord där boken låg till försäljning. Han skrek också till publiken att alla borde läsa den tidningen istället.

Flera dödshot
Vår förening lade upp ett pressmeddelande om händelsen på vår egen hemsida, och det var då det verkliga tumultet startade.

Ganska snabbt kom både telefonsamtal och ett antal mejl från Nya Tider, som inte ville kännas vid händelsen och krävde att vi skulle redigera bort informationen från vår hemsida.

Därefter hängde SD-profilen Nina Drakfors – högerextrema Granskning Sveriges kanske mest kända ansikte – ut en av oss anställda. Resultatet blev flera dödshot.

Aktiv rasist
Personen som kastade Nya Tider-tidningarna över vårt bokbord är aktiv i den rasideologiska miljön. Det finns flera kopplingar mellan honom, Nya Tider och Granskning Sverige. Han är en av två personer bakom en kampanj mot asylboenden som bland annat använt parollen ”Sverige åt svenskarna”. Den andra drivande bakom kampanjen är en tidigare medarbetare på Nationell Idag, vars redaktion under 2012 omvandlades till just Nya Tider. Samma person uteslöts sedan ur Sverigedemokraterna på grund av antisemitism och öppna nazistsympatier.

Tillsammans har de två arbetat ideellt med att dela ut en viss tidning – Nya Tider – på stan där de bor. Personen som kastade tidningarna har även arbetat för Granskning Sverige. Källor och bevis för de påståenden som görs ovan finns hos oss. Vi vill av olika skäl inte göra dem offentliga, men om seriösa medier vill verifiera innehållet så ger vi gärna möjlighet till det.

Ovanstående information kom Maria Källsson och Bokmässan till del den 18 oktober 2016.

Trakasserier eskalerade
”Vi accepterar inte heller utställare om vi bedömer att det finns en risk för brott på mässan”, står det på Bokmässans hemsida, som också försäkrar att de planerar att utöka bemanningen av säkerhetspersonal på mässan.

Men det var efter att mässan stängde som hot och trakasserier eskalerade. Bokmässan behöver förstå att högerextremisterna under hela året använder sin medverkan på mässan som slagträ för att sätta press på oss människorättsorganisationer.

Aggressiva mejl
Förutom hot och trakasserier från Nya Tiders läsarkrets, har vi också fått flera mejl direkt från deras redaktion med aggressiva formuleringar som ”Kom ner från era höga hästar”, ”Ni borde be om ursäkt” och ”Vi syns på Bokmässan i september!”.

När vi i december 2016, trots ivriga påtryckningar, fortfarande inte redigerat bort vårt uttalande om händelsen, kom nästa våg av hat. Då valde Nya Tider att publicera en artikel där man med namn och bild hängde ut en av oss anställda i föreningen, för att sätta press på oss som privatpersoner när föreningen i sig inte visade sig påverkbar.

Artikeln i Nya Tider är av allt att döma skriven under pseudonym. Enligt flera seriösa källor, bland annat Dagens ETC, är det inte ovanligt att tidningen låter aktiva nynazister bidra med texter under pseudonym.

Det är tydligt att Nya Tider använder presstödet och sin egen tidning för att med nyhetsrapportering som fasad piska upp hat och extremistisk mobilisering. Detta lyckas de också skrämmande bra med, för fansen visste direkt vad de skulle göra.

Detta resulterade i fler telefonsamtal, bland annat från ”arga norrlänningen Janne”, huvudperson i Eskilstuna-Kurirens reportage om Granskning Sverige som rönte mycket uppmärksamhet tidigare i år. Den här gången ringde ”Janne” och presenterade sig som prenumerant på en viss tidning – Nya Tider.

Nya Tiders redaktion utför inte själv hoten och de värsta trakasserierna, utan det gör fansen och prenumeranterna. Men de står nära varandra. Vissa arbetar ideellt för tidningen, vissa är tidigare anställda. Kopplingarna är verkliga.

Inga följdfrågor
Bokmässan har länge haft informationen om vad som hänt och vi förutsatte att den skulle tas på allvar. Men inte en enda följdfråga har vi fått, inte heller har vi sett något spår av den i Bokmässans agerande.

Hur kan Maria Källsson och Bokmässan blunda för Nya Tiders våldskapital?

 

Kristin Ivarsson – föreningschef, Emmaus Björkå

Pelle Hällje – kommunikations­ansvarig och ansvarig för Emmaus Björkås medverkan på Bokmässan