Panelsamtal: Att rapportera om folkrättsbrott genom mediebruset

panel

Torsdag 14 september, klockan 18-20
Hagabion, sal 2
Linnégatan, Göteborg
Engelskt tal, lokalen har hiss och plats för rullstol
*Fri entré*

I det ockuperade Västsahara fängslas och försvinner många av dem som försöker sprida information till omvärlden. När marockanska polisen brutalt slår ner på demonstranter finns inga utländska journalister där och dokumenterar – de släpps aldrig in i Västsahara. Men aktivister från Equipe Media filmar från gömställen på hustak, med dolda kameror, och dokumenterar övergreppen.

På andra sidan den 180 mil långa muren som Marocko byggt och omgett med miljontals minor, finns resten av det västsahariska folket. De har bott där i flyktingläger och varit helt beroende av humanitärt bistånd i över 40 år. Inte heller hit kommer det särskilt många journalister – krisen har helt enkelt pågått alldeles för länge och intresset från omvärlden är svagt. Här finns mediegruppen Saharawi Voice, som gjort det till sin mission att synliggöra människorna i lägren som individer och dokumentera deras subjektiva berättelser.

Både Equipe Media och Saharawi Voice befinner sig i den internationella journalistikens periferi, trots att de är nästan ensamma om att rapportera inifrån ett av den internationella folkrättens största historiska misslyckanden. Varför är inte intresset större? Hur stor makt har den marockanska regimen över bilden som sprids till oss i Sverige?

Även på många andra håll i världen sker förändringarna i nyhetsrapporteringen snabbt. Källkritik är inte längre på modet och vem som helst, även förtryckande regimer, avfärdar eller sprider de budskap som passar dem. Vad gör detta med journalistiken och vad gör det för dem som desperat försöker rapportera om människorättskränkningar eller miljöbrott? Vilka strategier och möjligheter finns tillgängliga för att kringgå censur och repression i auktoritära regimer och konfliktområden?

Under ett unikt besök i Göteborg kommer journalister och medieaktivister från Västsahara och från de algeriska flyktinglägren att träffas och dela med sig av sina erfarenheter. Med sig i panelen har de också den tunisiske journalisten Radhouane Addala, som rapporterat från mellanöstern och Europa för ett antal internationella nyhetsmedier såsom The Wall Street Journal, Los Angeles Times och The Daily telegraph.

Panelsamtalet kommer att ske på engelska.

I panelen:
Mohamed Mayara från medieaktivistgruppen Equipe Media, som verkar inifrån det ockuperade Västsahara
Mohamed Salem från Saharawi Voice, oberoende medieplattform i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet
Radhouane Addala, tunisisk frilansjournalist baserad i Stockholm

Evenemanget är gratis!