Antifascistisk konstinstallation på Bokmässan

utrymme för eftertanke 1

Pressmeddelande 2017-09-27

Bokmässemonter lämnas tom – istället konstinstallationen ”Utrymme för eftertanke”

Emmaus Björkå har länge varit den enda ideella second hand-organisationen med bokförsäljning på Bokmässan. Sett till antalet besökare har föreningen varit en av de populäraste utställarna på Internationella torget de senaste tre åren. I år kommer all bokförsäljning och scenmedverkan att utebli.

Den monteryta som Emmaus Björkå redan hyrt på Bokmässan i år kommer att lämnas tom och ersättas av konstinstallationen ”Utrymme för eftertanke”. Den består av en 6 meter bred vägg med text samt en stol innanför en avspärrning. Stolen, tillgänglig för besökare att turas om att sitta på, erbjuder 18 kvadratmeter fria från resten av mässträngseln och är till för att ge just det som namnet antyder, utrymme för eftertanke. Idén är att låta en individ i taget få möjlighet att fundera en stund på vilka som fortfarande rör sig obehindrat på Bokmässan, och vilka som redan trängts bort. Vilka som har makt att göra något åt problemen med högerextremism, och vilka som får betala priset när alldeles för lite görs.

På Bokmässan 2016 utsattes Emmaus Björkås seminarium om flyktingförvar av en provokation från nazister inne på Internationella torget. Händelsen blev en av flera som debatterades livligt efteråt. Redan under hösten 2016 kunde Emmaus Björkå belägga att nazisten som försökte sabotera seminariet har täta band till bland annat den omdebatterade nazisttidningen tillika utställaren Nya Tider. Trots att vi informerade Bokmässan om detta, har de fortfarande inte följt upp det med oss överhuvudtaget. Efterspelet blev istället mer än ett halvår av anonyma telefonsamtal, hot och smutskastning i högerextrema media. Detta gick vi ut offentligt med i en debattartikel i ETC i våras.

Emmaus Björkå och andra utställare som arbetar för mänskliga rättigheter har också i flera år blivit närgånget punktmarkerade, fotograferade och verbalt attackerade vid flera tillfällen av andra utställare med rasistiska tongångar. Även detta har vi sökt dialog med Bokmässan om men utan svar.

Bokningsbekräftelsen för vår monter kom till oss den 13 december 2016, en dryg timme innan arrangören själv gick ut med en debattartikel i DN som försvarade nazisters närvaro på Bokmässan. Emmaus Björkå har sedan dess väntat på beskedet att Bokmässan ska ta sitt förnuft till fånga och stänga dörren för rasistiska organisationer eller organisationer vars ”våldskapital”, för att använda Bokmässans egen formulering, skapar problem för andra utställare. Nu när det står klart att så inte verkar ske, ser vi ingen annan möjlighet än att avstå våra egna planerade aktiviteter på Bokmässan. Beslutet vilar i en sammanvägning av faktorer som arbetsmiljö för våra anställda, integritet, försäljning samt vilka maktfaktorer i samhället Emmaus Björkå vill kopplas samman med.

Text på väggen ”Utrymme för eftertanke”
”Det blir inga second hand-böcker här i år. Ibland säger integriteten ”Stopp, nu räcker det”. Vi har arbetat i över femtio år med att angripa orsakerna till orättvisor och förtryck. Att göra det med trovärdighet kräver att vi aldrig kompromissar med rasism, homofobi eller andra former av diskriminering. De senaste åren har aktörer med mycket stor makt över det offentliga rummet och samtalet normaliserat och berett väg för rasistiska och antidemokratiska krafter. Retoriken och sättet det görs på hade varit otänkbara bara några år tidigare. De som har mest makt och privilegier märker inte av det ökade hotet. Inte på samma sätt som det drabbar dem av oss som alltid varit måltavlor för nazisterna. Därför väljer vi att lämna vår yta här tom sånär som på en stol och en uppmaning: Varsågod och sätt dig en stund på stolen. Se dig omkring eller blunda. Fundera på den positionsförflyttning som skett. Fundera på vilka, förutom vi, som inte är här och varför. Fundera på var din gräns för anständighet går. Och fundera på vem du i framtiden vill berätta att du var år 2017. Sitt hemskt gärna kvar tills du tänkt klart. Hälsningar Emmaus Björkå”

Pressbilder
Bifogat finns pressbilder fria för användning i redaktionella media, licensierade under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens. Ange ”Foto: Emmaus Björkå” vid användning. Generella pressbilder med samma villkor som ovan, finns på http://emmausbjorka.se/om-oss/pressbilder/.

Kontakt
Pelle Hällje, kommunikationsansvarig
pelle.Hallje@emmausbjorka.se, 0763-915512

Kristin Ivarsson, föreningschef
kristin.ivarsson@emmausbjorka.se, 0703-845873

Om Emmaus Björkå
Emmaus Björkå är en ideell solidaritetsorganisation som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer vi organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen. På hemmaplan samarbetar vi med ett antal och kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Vår second hand-verksamhet ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Bara i koldioxid motsvarar vårt avtryck en insparning på över 17 500 bilars årliga utsläpp. Emmaus Björkå deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning av textil.

Emmaus Björkå har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Vi har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

utrymme för eftertanke 2

utrymme för eftertanke 3