Västsaharisk film stoppad av censur

Directors_3 Stolen Cameras

Pressmeddelande 2017-10-09

“3 Stolen Cameras” stoppas av libanesiska myndigheter

Emmaus Björkå, RåFILM och Equipe Media har mottagit beskedet att libanesiska myndigheter väljer att stoppa visningen av filmen ”3 Stolen Cameras”, som skulle visats den 6 och 8 oktober 2017 på Beirut Film Festival.

Filmen, som skulle fått sin världspremiär i Beirut, är en kortdokumentär. Filmen följer Equipe Media, en grupp med västsahariska aktivister, i deras kamp för att behålla sin kamerautrustning i det ockuperade Västsahara. Trycket från den marockanska ockupationsmakten är stort, och den har infört en snudd på total mediablockad inne i det ockuperade territoriet.

Vi är djupt bekymrade över den censur som nu gör att unika rapporter av de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i det ockuperade Västsahara. På grund av Marockos blockad av internationella media, är hela området och det som händer på plats kraftigt underrapporterat.

Filmens upphovspersoner fick beskedet av visningarna ställts in dagen före världspremiären.
– Detta är inte första gången som marockanska myndigheter pressar filmfestivalen till att stoppa västsahariska filmer. Det här visar verkligen hur känsligt det är att visa material inifrån det ockuperade Västsahara, säger en representant för Equipe Media.

Mediaaktivister i Västsahara kämpar för att sprida sin rapportering av situationen, och göra västsahariska röster hörda.
– Även om detta innebär en inställd världspremiär av 3 Stolen Cameras, kommer vi se till att filmen visas i andra sammanhang, säger en representant för det svenska filmkollektivet RåFILM, som stöttat Equipe Media i arbetet med filmen.

Equipe Media misstänker att detta fall av censur är en del av en planerad kampanj för att förhindra att västsahariskt mediamaterial sprids alls i Libanon. Genom att visa filmen i Libanon, hade Equipe Media en förhoppning om att kunna nå en arabisk publik, och dela med sig av historier i en tid när Västsahara är så gott som helt bortglömt och ignorerat av omvärlden.

Om Equipe Media och filmen 3 Stolen Cameras
Medlemmarna i videoaktivistgruppen Equipe Media kämpar för att få behålla sin kamerautrustning. De dokumenterar Marockos människorättskränkningar i Afrikas sista koloni, Västsahara. Inga journalister, vare sig inhemska eller utländska, tillåts i Västsahara. De enda bilderna som hittar ut till omvärlden är de som Equipe Media lyckas filma i hemlighet, gömda på hustak och med oerhörda risker för liv och hälsa. De filmar hur fredliga demonstrationer attackeras brutalt av polis och militär. Filmen är en historia om att bryta mot den ultimata censuren. Mer information om filmen samt en trailer finns på www.3stolencameras.com.

Om Emmaus Björkå
Emmaus Björkå är en svensk ideell människorättsorganisation som arbetat med stöd till gräsrotsorganisationer världen över sedan 1965. Föreningen har donerat kläder och skor till de västsahariska flyktinglägren sedan ockupationen av Västsahara drev människor på flykt in i Algeriet 1976. Idag skickas fortfarande skor till lägren, men Emmaus Björkå arbetar också med finansiellt stöd till flera västsahariska organisationer, bland andra Equipe Media. 3 Stolen Cameras har kommit till i ett samarbete som Emmaus Björkå gett finansiellt stöd till.

Kontakt
Emmaus Björkå: Ibtihal Alaloul, handläggare
ibtihal.aloul@emmausbjorka.se, +46733693659 (talar engelska och arabiska)

RåFILM: Alex Veitch
veitch@rafilm.se , +46735538344 (talar svenska)