Framtidens produkter är dåtidens

framtidens produkter kollage v1 180525

Under veckan som gått har vi fått se fantastiska resultat från ett samarbete mellan bland andra Emmaus Björkå, Textilhögskolan i Borås samt det offentligt finansierade projektet Re:textile. Samarbetet går ut på att studenter på textilhögskolan tar fram framtida produktförslag tillsammans med kommersiella aktörer. Syftet är att få fram prototyper och nya affärsmodeller för textil inom cirkulär ekonomi.

En följd av problemet med överkonsumtion av nyproducerade varor i världen idag är mängderna med avfall som skapas. Om varors eller textilfibrers livslängd kan förlängas och i högre utsträckning konkurrera med nyproduktion, kan det ge enorma möjligheter att spara på klimat och miljö globalt.

I det här specifika samarbetet har Emmaus Björkå bidragit med jeans, skjortor och kostymer – plagg som vi får mer av än vad vi kan sälja i Sverige. Ofta bidrar också skicket eller modegraden på plaggen till att de blir svårsålda som second hand på den kräsna svenska marknaden. Och det är viktigt om Sverige ska kunna sägas agera ansvarigt som helhet, att inte skicka sitt ”skräp” utomlands utan ta hand om det inom landet.

Alla bäst gillade vi produktkonceptet Re:make Kit, som syns på bilderna. Förhoppningsvis får vi anledning att återkomma med mer information om det någon gång i framtiden!