Bojkotta Israel och Eurovision 2019!

Emmaus Björkå uppmanar till bojkott av Eurovision 2019 och av israeliska varor och tjänster. Eurovision Song Contest 14-18 maj 2019 i Israels huvudstad Tel Aviv närmar sig. Israel använder Eurovision för att rentvätta landets varumärke från ockupation och apartheid. En rimlig reaktion från omvärlden, som alla kan välja att vara delaktiga i, är bojkott. Bojkotta Eurovision i år, och bojkotta israeliska varor och tjänster så länge som folkrättsbrott och apartheid fortsätter.

Varför bojkott?

Bojkott är ett av få verktyg som är tillgängligt för alla som önskar en förändring – där du som person faktiskt både har ett ansvar och möjlighet att välja. Under tiden som apartheid-regimen i Sydafrika hade makten, var omvärldens isolering av den sydafrikanska ekonomin konsekvent. Det blev en mycket starkt bidragande faktor till att regimen föll och det rasistiska statssystemet avvecklades. Vi har gjort det förut. Vi kan göra det igen.

Israel och apartheid

Israel är en rasistisk statsapparat fullt jämförbar med hur apartheid fungerade i Sydafrika. Under 2000-talet har ytterligare lagar införts som diskriminerar utifrån grupp- eller religionstillhörighet. Israel har också stiftat lagar som förbjuder civilsamhället från att t ex uppmana till bojkott, vilket bara visar att det är en metod som regimen faktiskt är rädd för och skulle bli påverkad av.

Israel begår brott mot mänskligheten

Problemen har funnit länge, men är också dagsaktuella. Från det datum då israeliska Netta vann Eurovision 2018 i Lissabon, har Israel enligt FN begått brott mot mänskligheten. Israelisk militär har enligt en FN-rapport aktivt siktat in sig på och dödat bland annat barn, sjukvårdare, journalister och personer i rullstol. Våldet mot befolkningen i Gaza, där det hände, är känt för många. Men i Sverige talas det lite om de systematiska rasistiska kränkningarna i hela Israel och det ockuperade Palestina. Den palestinska civilbefolkningen har t ex blivit berövad tillgången till vatten, får dagligen se bostäder och infrastruktur rivas och hindras systematiskt från att röra sig till och från skola eller arbete.

Eurovision i Tel Aviv

Vi vet att SVT har avtal med European Broadcasting Union, som arrangerar Eurovision Song Contest, och att det inte är helt okomplicerat att bryta kontrakt. Däremot vill vi uppmana ALLA personer som arbetar med eventet, med mediebevakning, artister och låtskrivare, funktionärer och inte minst fans som funderar på att resa dit – delta inte!

Den israeliska apartheid-regimen använder redan Eurovision 2019 för propagandasyften och för att visa upp en skönmålad bild av Israel som en harmonisk demokrati. Det har på flera håll rapporterats om att ett antal hundra VIP-platser i publiken kan vigas åt anställda i den israeliska armén, vilket betyder att ditresta artister kommer att underhålla personer som är direkt delaktiga i att begå folkrätts- och krigsbrott.

Bojkotta Eurovision i Tel Aviv och bojkotta israeliska varor och tjänster tills apartheid-systemet i landet försvunnit och Israel avslutat ockupationen av Palestina.

Lästips

Amnesty International om hur Israel skönmålar krigsbrott tillsammans med näringslivet
SVT:s rapportering om ett exempel på apartheid i Israel, då en motorväg delas av utifrån folkgrupper, 2019-01-26
171 artister i Aftonbladet om varför en kulturell bojkott är nödvändig, 2019-04-02
Den världsomspännande BDS-rörelsen (Boycott, Divestment, Sanctions) har bra och överskådlig information på engelska

Skyltfönster

Creative Commons-licensDessa verk är fria för användning i redaktionella media, licensierade under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens. Ange ”Foto: Emmaus Björkå” vid användning.

För att spara en bild högupplöst:
1. Klicka på bilden
2. Högerklicka på bilden och välj ”Öppna bild i ny flik”
3. Högerklicka på bilden i den nyöppnade fliken och välj ”Spara bild som”