Med rätt mönster blir ute inne igen

Mohanad klipper sig igenom hela kavajen i sidled ungefär på mitten. Den har kostat tusentals kronor, nyss var den hel, och nu är den i bitar. Den har inte bara kostat mycket, den håller också otroligt hög kvalitet. Men den hade ett problem, och det var modellen. Ingen vill ha sådana kavajer längre, inte ens för ett jättelågt pris. Det spelar ingen roll hur bra de är. Men med rätt hantverkskunskaper och rätt analys av vad som kan och borde göras, kan det finnas ett liv efter detta även för utdaterade premiumkläder.

– När jag sitter och syr tänker jag ofta på vad nästa design kan vara. Det finns mycket som går att utveckla. Andra sorters väskor? Inredningsprodukter?, säger Mohanad.

Mohanad Mansor, skräddare.

Skräddaren Mohanad Mansor är palestinier som, precis som många andra, tvingats lämna Syrien – ett av de länder dit tidigare generationer av palestinier fördrivits och sedan dess haft flyktingstatus. Sedan några månader har han haft först en praktikplats och därefter nystartsjobb på Jobbcentrum i Trollhättan. I Syrien jobbade han som skräddare för Adidas och Benetton, och var med och sydde deras kollektioner.

David Njie är utbildad i textil och mode har arbetat med second hand i över femton år. Som sortimentansvarig på Björkåfrihet ingår det i hans jobb att hitta nya samarbeten och nya metoder för att utveckla inte bara framtidens secondhand-sortiment utan även nya produkter. Varor som skapas ur den resurs som alla osäljbara plagg egentligen skulle kunna vara. David har letat länge efter att se de stora mönstren.

– Det är en sak för en enskild person att sy om ett gammalt favoritplagg till något nytt, men det är något helt annat att hitta arbetssätt som går att upprepa om och om igen och som löser ett verkligt problem, säger David Njie.

En viktig fråga att besvara är vilka plagg det är som hamnar i den här sitsen att de håller superhög kvalitet i materialet, men där designen är så otrendig att det är helt hopplöst att försöka sälja det till någon i befintligt skick.

– Det säger ju sig självt att det är något grundläggande fel med hela modebranschen som låter det blir såhär hela tiden, fortsätter David. Men vi som får ta emot de här enorma massorna med kläder behöver dels hitta vilka typer av plagg det handlar om, och sedan se om vi kan se vilka delar som slits systematiskt på samma ställen och vilka delar av plaggen som nästan alltid fortsätter att vara i bra skick.

Sortimentsansvarig_David_Njie
David Njie, sortimentansvarig på Björkåfrihet.

När Mohanad klippt av kavajen på mitten, blir det tydligt att den nedre delen består av stora tygstycken som har nästan samma storlek och form oavsett hur kavajen sett ut. Produktkonceptet är utvecklat i ett samarbete mellan Mohanad, David på Björkåfrihet, det offentligt finansierade initiativet Re:textile samt Textilhögskolan i Borås. Utifrån ett mönster som tagits fram under samarbetets gång kan han sedan sätta igång och sy.

En delutmaning förutom att hitta en produkt som håller kvalitet och är kommersiellt attraktiv, har varit att mönstret i sig måste vara möjligt att följa på en rimlig tid. Om det ska gå att tillverka många, behöver processen kunna gå runt rent ekonomiskt med personal som har kollektivavtal. Här har Mohanads yrkeserfarenhet varit viktig för att hitta rätt arbetssätt.

– Det som tar längst tid att göra är bärremmarna. Det gäller att få tyget rakt där för kavajerna har ofta en böjd figur i de delarna som tyger till bärremmarna ska tas från. Men det svåraste momentet är annars att få ut rätt tygstycken oberoende av kavajens storlek, för att det ändå ska stämma med mönstret, förklarar Mohanad.

Femtio meter sytråd senare är kavajen ett minne blott. På bordet finns nu istället en ryggsäck av toppmodernt snitt. Modernt, inte bara designmässigt, utan för att ryggsäcken också är en liten men ack så viktig del av den enorma omställning till hållbar konsumtion som hela samhället bara precis har påbörjat.

Kvaliteten har ryggsäcken ärvt från sin anfader herrkavajen. Materialet ju samma, men den har också sytts av en minst lika skicklig skräddare.

IMG_2917-logo
Ryggsäck ut Björkåfrihets provkollektion, tillverkad av materialet från en kavaj.

Till en början släpper Björkåfrihet en testkollektion med 50 unika ryggsäckar sydda av Mohanad. Ryggsäckarna finns inledningsvis till försäljning i butiken på Linnégatan 9 i Göteborg. Därefter följer utvärderingar och nya steg i ett arbete som inte kan ta slut förrän samhället är betydligt hållbarare än idag.