Upprop från palestinska flyktingar i Libanon

faksimil aj v1 190731
Foto: skärmdump/faksimil Al Jazeera

Just nu pågår omfattande protester mot diskrimineringen av palestinska flyktingar i Libanon. Protesterna har att göra med att den nytillsatte arbetsmarknadsministern inlett en kampanj mot ”utländska illegala arbetare” – bland dessa finns hundratusentals palestinier som fötts och levt hela sina liv i Libanon.

Sedan Israels ockupation av Palestina inleddes har hundratusentals palestinier levt som flyktingar i Libanon. Generationer har fötts och växt upp i Libanon men på grund av sin status som flyktingar är de statslösa och nekas samma rättigheter som libanesiska medborgare, trots att Israel gör det omöjligt för dem att återvända till sitt land. Palestinier i Libanon får idag inte ärva hus eller mark, de har ingen tillgång till allmän sjukvård och utbildning (även i de fall då de betalar skatt i landet) och det finns en lista på över trettio yrken (bland annat läkare, journalist och ingenjör) som de inte får ha. Dessutom begränsas palestiniers rörelsefrihet i landet genom murar kring flera flyktingläger och vägspärrar bemannade av libanesisk militär.

Björkåfrihet stöttar palestiniernas krav för:
1. Rätt till arbete under samma villkor som libaneser
2. Rätt att äga hus och mark under samma förutsättningar som libaneser
3. Tillgång till allmän sjukvård och utbildning under samma förutsättningar som libaneser
4. Rätt till fri rörlighet under samma förutsättningar som libaneser

Du kan bidra genom att skriva till Libanons ambassad i Sverige och uttrycka ditt stöd för palestiniernas krav: http://www.lebanonembassy.se/contact-us/

Lokal aktivism behöver internationell solidaritet för att fungera!