Polisbrutalitet i det ockuperade Västsahara

Foto: Equipe media
Foto: Equipe media

Den 21 juli gick hundratals västsaharier ut på gatorna i huvudstaden El Aáiun för att fira att Algeriet vunnit Afrikanska mästerskapet i fotboll. De möttes av våld från marockansk polis och säkerhetsstyrkor. Redan före matchen ska polis ha spärrat av gator, och placerat sig med vattenkanoner runt ett café där många västsaharier samlats för att se matchen. Sabah Osman Hamida, 24 år, avled efter att ha blivit påkörd av marockanska styrkor. Många västsaharier har även skadats och arresterats och läget är fortfarande oroligt. Västsaharas president Brahim Ghali uppmanar FN:s generalsekreterare António Guterres att tillsätta en oberoende utredning av händelserna.

Västsahara har ockuperats av Marocko sedan 1975, en ockupation som strider mot internationell rätt. Hälften av befolkningen bor i de ockuperade Västsahara och hälften bor i flyktingläger i Algeriet där de är helt beroende av internationellt bistånd.

Björkåfrihet stödjer Västsahariernas kamp för ett fritt Västsahara och deras krav att få återvända till sitt hemland.

Löpande information om situationen läggs upp löpande på bland annat facebook från vår samarbetspartner i det ockuperade Västsahara, Equipe Media: https://www.facebook.com/EquipeMedia2010/videos/392815671371333/?t=2
Mer information om det som hänt: https://www.spsrasd.info/news/en/articles/2019/07/21/21875.html?fbclid=IwAR3Aws6lpTamN6bjcyWT6WHOpgo1dLHWQ9ayxjAVk7WFnZ105s3TfnMM_0A