Chef för Sveriges modernaste secondhand-kedja

Björkåfrihet hette fram tills nyligen Emmaus Björkå, och är både en ideell solidaritetsorganisation och en av Sveriges största secondhand-kedjor. Vi har verkat för global rättvisa, inkludering och miljö i över 50 år. Samtidigt som vi är en idéburen förening med 90-konto, driver vi också en kommersiell verksamhet som omsätter över 100 miljoner kronor och som i sin tur möjliggör ett biståndsprogram av mycket hög kvalitet. Sedan 2019 är vi kvalitets- och miljöledningscertifierade enligt ISO9001 och ISO14001.

Organisationen leds av två föreningschefer. Då en av dem kommer att gå vidare till nya utmaningar söker vi nästa person att leda vår secondhand-verksamhet. Bredvid dig har du din kollega, den andra föreningschefen som ansvarar för vårt solidaritetsarbete och stabsfunktioner.

Vi söker dig som delar föreningens värdegrund och som kan bidra med professionell kompetens och kämpaglöd. För att trivas och kunna leverera i den här rollen behöver du ha både gedigen erfarenhet av ledarskap inom detaljhandel, produktion och/eller liknande verksamheter och förstå att vi inte är som andra handelsorganisationer. Vi är i grunden kritiska till hur detaljhandeln och konsumtionen idag ser ut, och ser det som vårt uppdrag att själva vara det alternativ som vi anser att samhället behöver. Dessutom har vi ett aktivt och ofta uppmärksammat opinions- och påverkansarbete som du på en ledande position behöver vara bekväm med att spela en viktig roll i.

Vi söker dig som kan navigera mellan kommersiellt driv och en socialistisk värdegrund och göra det bästa av båda. Affärsgrenen av organisationen innehåller alltifrån linjedrift och produktion till retail och B2B, och finns inom ett område där det händer mycket både inom organisationen och i samhället.

OM DIG
Vi tror att du kanske har en bakgrund inom det vinstdrivande näringslivet men, liksom flera andra i ledningsgruppen, insett att något skaver med att enbart ha utdelning till aktieägare som högsta syfte med arbetet. På Björkåfrihet kan vi erbjuda en möjlighet att, tillsammans med drivna kollegor, ta en stark affärsmodell in i nästa fas. Som ideell, demokratiskt styrd förening har vi ett löneläge som ligger under genomsnittet för motsvarande tjänst. Är det värt det? Fråga oss som redan gjort det valet, så får du svaret.

ARBETSUPPGIFTER OCH ANSVARSOMRÅDE
En skillnad mellan oss och detaljhandeln generellt finns i leveransledet. Vi får våra varor från våra givare varpå de passerar genom vår egen sortering och prismärkning, ett system som ger lite annorlunda omständigheter när det kommer till planering och utveckling. Du har det övergripande ansvaret för secondhand-verksamheten, vilket bland annat innebär:
– Personalansvar för mellanchefer och enstaka nyckelfunktioner inom insamling, drift och försäljning
– Utveckling av Björkåfrihets samarbeten med kommuner, myndigheter och avfallsbranschen
– Strategisk planering och utveckling, hur föreningen på bästa sätt ska nå sina prioriterade mål samt alltid ligga ett steg före interna och externa utmaningar

Resor i tjänsten kommer att förekomma, framförallt till de orter där våra enheter finns men även till befintliga och tänkbara samarbetspartners i både Sverige och andra länder.

ANSTÄLLNINGSVILLKOR
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning med tillträde snarast. Anställning omfattas av kollektivavtal med Unionen och arbetsplaceringen är i Göteborg.

ANSÖKAN
Ansökan skickas till: rekrytering@emmausbjorka.se
Ange referens: Föreningschef
Vi ser fram emot din ansökan senast 2019-11-04.

Intervjuer sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdag. Vänligen respektera att vi endast har möjlighet att läsa ansökningar märkta med referens och skickad till angiven epost. Vi avböjer vänligen med bestämt kontakt och erbjudanden från rekryteringsföretag och -portaler/webbsidor etc.

KONTAKT
Frågor om tjänsten besvaras av: Kristin Ivarsson, föreningschef, 031-233208, kristin.ivarsson@emmausbjorka.se
Facklig kontaktperson: David Njie, Unionen, 031-233089

OM OSS
Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling. Vår second hand-verksamhet ökar återanvändningen i samhället och minskar Sveriges miljöpåverkan. Bara i koldioxid motsvarar vårt avtryck en insparning på över 17 500 bilars årliga utsläpp. Björkåfrihet deltar också i flera forskningsprojekt för att få fram bättre metoder för återvinning och återbruk av textil.

Genom internationellt utvecklingssamarbete och opinionsarbete stödjer vi organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen. På hemmaplan ger vi stöd till asylrättsrörelsen och organisationer som arbetar med papperslösa människor. Björkåfrihet samarbetar även med ett fyrtiotal kommuner och erbjuder meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap åt människor som står utanför arbetsmarknaden och/eller har funktionsnedsättningar.

Björkåfrihet har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund och Unionen. Vi har även 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Under 2019 har vi blivit världens första ideella second hand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifiering enligt ISO9001/14001.