Guldkorn höst 24/10

Är det snyggt, är det fult? Ingen vet – det är det som är så jäkla skönt!

 

Björkåfrihets Guldkornskampanj hösten vänder och vrider på vad som i vår tid egentligen är två motsatta begrepp, nämligen hållbarhet och mode. I dag vet vi att 80 procent av klimatpåverkan sker redan innan det nyproducerade plagget hamnat i kundens kasse. Då blir det tydligt att hållbart mode bara kan vara second hand.

– Guldkornskollektionen är det absolut bästa vi har, säger David Njie, sortimentsansvarig på Björkåfrihet. Varje plagg är noga utvalt och en spegling av det kunnande inom kvalitet, trender, urval och presentation som finns hos alla som jobbar med att sortera och välja ut de här kläderna.

David

Kollektionen sträcker sig över tidsepoker från 1960-tal till 2010-tal och mixen skapar en samtida känsla med hög modegrad. Den som bläddrar bland galgarna kommer att mötas av allt ifrån naturmaterial så som siden, ull och linne till mer artificiella material där plaggets egna uttryck står i centrum.

nära4 nära3

Björkåfrihet + F/ACT movement

Att det går att behålla kärleken till mode och samtidigt konsumera hållbart är F/ACT-deltagarna bevis på. Deras förmåga att skapa helt magiska outfits av det de redan äger har inspirerat Björkåfrihets arbete med höstens guldkorn. Det stämmer också bra ihop med hur det kan vara att handla second hand – ibland hittar man något som är perfekt, ibland kräver plagget lite kärlek och kreativitet.

factivister

Till höstens Gulkornskampanj har f/activisterna Marielle Krus, Anna-Carin Abrahamsson, Karin Holm och Meya Haydon komponerat och presenterat sina egna guldkornsoutfits, som sedan säljs på BjörkåSecondhand på Linnégatan i Göteborg.

bild

– Det är som att en gick in i garderoben, skakade om den och så blev det så bra. Är det snyggt, är det fult? Ingen vet – det är det som är så jäkla skönt!, kommenterar F/ACT-deltagaren Marielle Krus kring återanvändning och att behöva tänka i nya banor.

Kampanjen startar 24 oktober i butikerna på Linnégatan i Göteborg och på Södra Förstadsgatan i Malmö.