Mixgården och Fredsloppet, ni är helt otroliga!

Varje år sedan år 2000 har ungdomar på fritidsgården Mixgården i Hammarkullen i Göteborg ägnat flera veckor åt solidaritetsarbete genom att samla in pengar till ungdomsverksamhet i någon annan del av världen. 2019 slog de sig samman med Fredsloppet i en gemensam insamling till vår palestinska partnerorganisation Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) som finns i Västbanken och Gaza.

Vi har skrivit lite om Fredsloppet tidigare, men nu vill vi att ni ska veta vilken helt fantastisk insats som ungdomarna på Mixgården stod för. Tjugofyra ungdomar mellan 12 och 20 år gjorde, tillsammans med femton 10-12-åringar från Mixgårdens yngsta grupp ”Minimix”, en hel mängd aktiviteter och samlade in stort som smått. Det har varit alltifrån café för besökarna på Hammarkullefestivalen, ett inofficiellt grill-VM, loppis och matförsäljning.

Sammanlagt samlade ungdomarna från Mixgården tillsammans med Fredsloppets funktionärer in över 185 000 kronor!

En del av pengarna kommer att gå till ett sommarläger som UPWC anordnar för palestinska tjejer i Västbanken. Resterande pengar kommer att användas till att mildra konsekvenserna av en typ av övergrepp som det tyvärr finns alldeles för många av.

Samtidigt som fyra personer från UPWC var på besök i Sverige, hitbjudna som hedersgäster under Fredsloppsveckan i september, gjorde israelisk militärpolis en räd mot UPWC:s kontor i staden Hebron i Västbanken som ockuperas av Israel. Kontoret blev ödelagt och bestulet på all utrustning. Det hade kanske varit roligare om UPWC kunde få fokusera på framtida satsningar. Men det är minst lika viktigt att de, tack vare den här insamlingen, inte heller knäcks av en militärmakt som gör sitt bästa för att hindra uppbyggnaden av ett palestinskt civilsamhälle.

Mixgården och Fredsloppet är solidaritet när den är som finast, och behövs som mest.