Streamingpremiär för 3 stolen cameras

Den 27 februari har kortdokumentären 3 Stolen Cameras premiär på internet, efter att ha turnerat på filmfestivaler och vunnit priser runt om i världen. Materialet som filmen bygger på är smygfilmat i det ockuperade Västsahara, ett område dit inga journalister ges tillträde av ockupationsmakten Marocko. Filmen är på så sätt unik, i och med att den bryter en medieblockad runt ett av världens farligaste länder för invånare och journalister att vistas och verka i.

I samband med filmens visning på flera olika filmfestivaler har Marocko skapat internationella diplomatiska kontroverser. Bland annat satte man så stark press att filmen, som är en kortdokumentär, censurerades från den planerade världspremiären på filmfestivalen i Beirut i Libanon. Efter att filmen vunnit pris för bästa internationella dokumentär på en filmfestival i kurdiska Irak, kallade marockanska utrikesdepartementet till sig den irakiske ambassadören för att lämna en officiell protest. Även i Colombia vann filmen pris för bästa internationella dokumentär, vilket skapade rubriker om svek från Colombias sida i marockansk media.

3 Stolen Cameras är producerad av Equipe Media, som startades av västsaharier 2009. Sedan starten har gruppen i smyg, och med fara för sina liv, filmat människorättsövergrepp med dolda kameror eller från gömställen på exempelvis hustak. Filmen är en samproduktion med det svenska filmkollektivet RåFILM

Från och med streamingpremiären den 27 februari, kommer 3 Stolen Cameras att kunna ses gratis på 3stolencameras.com.