Vårens bästa modenyheter är gamla nyheter i ny tappning

Remake
Foto: Mikael Göthage & Jonathan Anderzon

I SKJUTER UPP NÅGRA KAMPANJER

För att så många som möjligt ska få möjlighet att glädjas åt det alldeles speciellt sortimentet i några av vårens inplanerade kampanjer, skjuter vi upp dem lite.

Det handlar om ”Björkåfrihet x Rave Review” i Malmö city samt premiären av vår Remake-kollektion på Linnégatan i Göteborg. Vi ser jättemycket fram emot att få återkomma med dessa när det passar lite bättre.

Påsken är svår att flytta på, men det kommer tyvärr också att bli lite mindre påsksortiment i år.

Vi fortsätter dock att hålla öppet i våra butiker så länge allmänna rekommendationer tillåter. Inte minst då vår verksamhet finns till för att skapa resurser till solidaritet, försöker vi tänka på att det finns många anledningar till att hålla verksamheten igång. Tillsammans kan vi skapa solidaritet även nu.

#####################################################

I april släpper vi en kollektion med remake-plagg gjorda av secondhand-material som annars inte kunnat säljas på den svenska marknaden. På så vis tas nya steg i strävan efter att ta hand om så mycket som möjligt av Sveriges textila avfall. Hela kollektionen består av unisex-plagg – en lång skjorta, en kostym och en t-shirt – och är framtagen i samarbete med designstudion XV Production och Re:textile.

– Det är häftigt att få vara med i det här skiftet med ökat intresse för återbruk. Även om vi är väldigt långt ifrån en cirkulär och hållbar klädindustri, känns det hoppfullt att fler modeaktörer testar nya tillvägagångssätt och utvecklar produkter av vad som annars skulle ses som förbrukat material. Den här kollektionen har hög modegrad och är tänkt att på riktigt konkurrera med nyproducerade varor, berättar Gesica Tawakkoli Gunmalm, som tillträdde som föreningschef på Björkåfrihet i februari efter många år i modevärlden.

Plaggen är designade för att hålla i många år, både sett till material och till modellerna. En utmaning med alla kläder som köps av svenska konsumenter är att den modemässiga hållbarheten, det vill säga hur länge ett plagg är attraktivt utifrån modesynpunkt, ofta är kortare än materialets livslängd. Därför finns enorma mängder kläder som svenska konsumenter inte längre vill ha, trots att de är fullt funktionsdugliga.

– Vi secondhand-organisationer hamnar i ett dilemma när många förväntar sig att vi ska sälja allt som skänks här i Sverige. Samtidigt kan inte vi bestämma vad vilka plagg folk ska skänka, eller vilka de ska vilja köpa, förklarar David Njie, sortimentsansvarig på Björkåfrihet. Där har framförallt klädproducenterna ett ansvar som de inte tar idag, att tillverka kläder som kunderna vill bära under lång tid. Att hitta nya vägar att jobba om kläderna är ett sätt för oss att göra dem attraktiva igen. På så vis gör vi det bästa av det material vi får in, bokstavligt talat, och det bidrar till att mer textil får en lång livslängd.

Björkåfrihets nya remake-kollektion kommer att finnas till försäljning den 16 april, på Linnégatan 9 i Göteborg.

Pressbilder hittar du här