Björkåfrihet x Rave Review

Foto Mikael Göthage & Jonathan Anderzon

VI SKJUTER UPP NÅGRA KAMPANJER

För att så många som möjligt ska få möjlighet att glädjas åt det alldeles speciellt sortimentet i några av vårens inplanerade kampanjer, skjuter vi upp dem lite.

Det handlar om ”Björkåfrihet x Rave Review” i Malmö city samt premiären av vår Remake-kollektion på Linnégatan i Göteborg. Vi ser jättemycket fram emot att få återkomma med dessa när det passar lite bättre.

Påsken är svår att flytta på, men det kommer tyvärr också att bli lite mindre påsksortiment i år.

Vi fortsätter dock att hålla öppet i våra butiker så länge allmänna rekommendationer tillåter. Inte minst då vår verksamhet finns till för att skapa resurser till solidaritet, försöker vi tänka på att det finns många anledningar till att hålla verksamheten igång. Tillsammans kan vi skapa solidaritet även nu.

#####################################################

Tack vare ett samarbete mellan secondhand-organisationen Björkåfrihet och svenska designduon Rave Review, släpps ett specialsortiment utvald av Sveriges just nu hetaste modeprofiler. Sortimentet, som består av enbart secondhand-plagg, utgår från 90-talets ravekultur och passar dagens tidsanda samtidigt som den flörtar med nostalgin.

Rave Review är designduon som gör alla plagg av återbrukade material, och har skördat stora framgångar på kort tid. Bland annat är de som första svenska märke någonsin nominerade till franska LVMH Prize, en av modevärldens absolut största utmärkelser. Förutom att designa remake- och upcycle-plagg har duon nu också arbetat fram ramarna som sedan blivit en kampanj med secondhand-plagg i sin ursprungliga form.

– Att samarbeta med Josephine och Livia från Rave Review passar bra för vi har flera gemensamma nämnare. De förstår värdet och användbarheten hos secondhand-plaggen, förklarar David Njie, sortimentsansvarig på Björkåfrihet. Dessutom tänker de precis som vi att modevärlden står inför en oundviklig omställning som är mycket större än vad många verkar ha förstått.

Inspirationen till specialsortimentet är 1990-talets rave-kultur och tidsandan som rådde då. Musiken och uttrycken är aktuella igen och klädstilarna i anslutning till detta.

– Det här är ett passande och roligt tema att välja ut kläder för, i och med att så många förknippar oss med just Rave, berättar Josephine Bergqvist och Livia Schück från Rave Review. Det har också hänt att vi hittat inspiration i liknande kläder till våra egna kollektioner. Och det är kul med rave-kultur rent estetetiskt, speciellt om man ser tillbaka på 1990- och 2000-talen.

– Det handlar på sätt och vis om att tolka en tidsanda. Vi har tagit nyckelplagg och satt dem i ett nytt sammanhang och en annan tid, vilket på sätt och vis är definitionen av vad mode är. I specialsortimentet finns allt ifrån sportiga kläder men också plagg i naturmaterial som passar en riktigt skogsrejvare, säger David Njie.

Björkåfrihet och Rave Review har sedan ett par år också ett samarbete som går ut på att Björkåfrihet förser designduon med secondhand-textilier som sedan används till designkollektionerna.

– Det är coolt att textil från vår insamling också når modevärldens absoluta finrum i och med Rave Reviews framgångar, säger David Njie. Man kan undra om den som skänker en gammal pläd till oss är medveten om att den sedan kan hamna på catwalken på modeveckan i Paris.

– Alla som sorterar på Björkåfrihet är väldigt duktiga. Det är något som vi verkligen värdesätter då vi själva är selektiva och petiga med de material vi väljer att använda, dels för kvalité men också estetiskt. Vi har äntligen hittat en samarbetspartner som har samma vision om att återbruk, recycling och remake är framtiden, säger Josephine Bergqvist och Livia Schück.

Rave-kollektionen kommer att finnas till försäljning den 16 april i Björkåfrihets butik på Södra Förstadsgatan 14 i Malmö.

Om Rave Review

Rave Review grundades 2017 av Josephine Bergqvist och Livia Schück. De gick tillsammans på Beckmans Designhögskola och startade märket ett år efter examen. De kunde inte komma på något märke som gjorde remake och upcycling med hög modegrad på internationell nivå, och det vill de ändra på. Framförallt hitta en lösning på hur man kan jobba mot en mer hållbar industri. Deras signum som märke är att använda gamla hemtextilier som plädar, lakan och täcken.

Pressbilder hittar du här